tevhit_sziv-es-errendszer.jpgEgy tejivást népszerűsítő sajtótájékoztatón dr. Szűcs Erzsébet, egészségfejlesztő főorvos lerántotta a leplet jó néhány, az interneten keringő, tejjel kapcsolatos legendáról, tévhitről. Népszerű online életmód és női magazinokból gyűjtött állításokat, amelyeket aztán meg is cáfolt. A rendezvény 2010-ben került megrendezésre, az ott elhangzott állítások azonban természetesen mit sem veszítettek aktualitásukból.

TÉVHIT: „A tejfogyasztás a tejzsír koleszterin-, illetve telítettzsírsav-tartalma miatt szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet.”

CÁFOLAT

Ma már bizonyított tény, hogy a tejtermékek koleszterintartalma csak kis mértékben befolyásolja a vér koleszterinszintjét, illetve nem minden telített zsírsav emeli azt.

Számos kutatási eredmény bizonyította továbbá, hogy a tejzsírban a szervezet számára kimondottan kedvező, ún. bioaktív hatóanyagok egész sora is megtalálható. Ezek közül a konjugált linolsavnak, a béta-karotinnak és az A-vitaminnak érelmeszesedés ellenes hatása, míg az omega3 és az omega6 zsírsavaknak ezen kívül még magas vérnyomás- és trombózisellenes hatása is van.

A tejben található kalciumnak, káliumnak, magnéziumnak, a tejfehérjéknek, illetve a tej egyéb összetevőinek, például a kazokinin és a laktokinin együttes hatásának köszönhetően a tej kedvező hatással van a vérnyomáscsökkentésre is.

A tejben lévő D-vitamin pedig gátolja az érszűkületek kialakulását.

Ezek együttesen pedig azt eredményezik, hogy a tejtermékek nemcsak, hogy nem növelik, de bizonyos kutatások szerint egyenesen csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

  • Egy 2010-es svéd kutatás 23 366 svéd férfi kalciumbevitelét elemezve azt találta, hogy a hivatalosan ajánlottnál 25 százalékkal több kalciumot fogyasztva a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint rákban való elhalálozás kockázata 25 százalékkal csökkenthető.
  • 2010 áprilisában ausztrál kutatók  1529 ausztrál felnőtt tej- és tejtermékfogyasztását 16 éven át követve azt találták, hogy a legtöbb tejterméket fogyasztók szív- és érrendszeri elhalálozásának kockázata 69 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik a legkevesebbet fogyasztották.

Aggódni tehát semmiképpen nem kell a tejfogyasztás miatt. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a magas szív- és érrendszeri megbetegedési kockázattal rendelkezők (túlsúly, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érszűkület, stb.) mindenképpen alacsony zsírtartalmú (1,5%-os) tejet fogyasszanak, amit természetesen meg is találnak a Mizo kínálatában.

Címkék: egészség koleszterin vérnyomás érrendszer zsírsav tejzsír telítetlen szív-és

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr175229162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.