TEJJEL A RÁK ELLEN

 2013.01.15. 09:05 | Tej-blog

TEJJEL A RÁK ELLENA tej gazdag kálciumban és jelentős D-vitamin-forrás is, amely két összetevő fontos védőanyag a szervezet rákos betegségekkel elleni védekezésében. A tej nem gyógyszer, de értékes alkotóelemeinek köszönhetően védi a testet a daganatos – elsősorban a felnőttkori bélrákos – megbetegedésektől, hozzájárul kialakulásuk kockázatának csökkentéséhez.

A fenti állítást amerikai és új-zélandi tudósok kalciumot fogyasztó csoportokat vizsgáló kutatásai támasztották alá, amelyek eredményeképpen kijelenthető, hogy egy gyermek, aki 6 éven át megiszik napi egy pohár tejet, felnőttkorban 40%-kal kevesebb eséllyel lesz bélrákos. A csoport vizsgálatából az is kiderült, hogy a gyermekkorban rendszeresen tejet fogyasztó, 55 évnél idősebb nők esetében 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő.

Ennek hátterében az áll, hogy a kalcium játssza a legnagyobb szerepet a rákos sejtek pusztításának segítésében. A tej és tejtermékek fogyasztásának köszönhetően a szervezetbe jutó elegendő mennyiségű kalcium jótékonyan hat a bélhámra, jelentősen le tudja lassítani a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, s ezzel csökkenti a betegség kialakulásának veszélyeit.

Emellett a tejben lévő természetes D-vitamin-tartalom tovább csökkentette a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

A Harvard Közegészségügyi Egyetem (Harvard School of Public Health) bostoni Brigham and Woman's Hospitallal végzett nagyszabású, több mint félmillió beteg kórtörténetét elemző kutatása is hasonló eredményre jutott a témában. A vizsgálatok kiterjedtek a páciensek étrendjére is, és kiderült, hogy napi 1000 mg kalcium bevitele (megközelítőleg ennyi kalciumot tartalmaz háromnegyed liter tej) mind a nők, mind a férfiak esetében 15 százalékkal csökkenti a kolorektális rák (a vastagbél daganatai) kialakulásának kockázatát, és csökkenti a bélpolip kiújulását, mely később rákos elváltozássá válhat.

Az egyik kutató, Stephanie Smith-Warner, egyetemi adjunktus szerint azoknál az embereknél, akik naponta elfogyasztottak egy pohár tejet, 15%-kal kevesebb volt a daganatos megbetegedés kialakulása, mint azoknál, akik csak hetente fogyasztottak két pohár tejet.

Természetesen a tej önmagában nem jelent megoldást a rák ellen. A szakértők szerint egészséges életvitellel, mozgással és megfelelő táplálkozással – melynek szerves részét képezi a kalciumban dús, alacsony zsírtartalmú tej is –, nagymértékben redukálhatjuk a vastagbélrák kockázatát.

Érdemes tehát már gyermekkorban megkezdeni a védekezést, napi 1 pohár tej elfogyasztásával.

Címkék: kutatás rák tej daganat vastagbél kalcium D-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr125017445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.