A tej gazdag kálciumban és jelentős D-vitamin-forrás is, amely két összetevő fontos védőanyag a szervezet rákos betegségekkel elleni védekezésében. A tej nem gyógyszer, de értékes alkotóelemeinek köszönhetően védi a testet a daganatos – elsősorban a felnőttkori bélrákos – megbetegedésektől, hozzájárul kialakulásuk kockázatának csökkentéséhez.
A fenti állítást amerikai és új-zélandi tudósok kalciumot fogyasztó csoportokat vizsgáló kutatásai támasztották alá, amelyek eredményeképpen kijelenthető, hogy egy gyermek, aki 6 éven át megiszik napi egy pohár tejet, felnőttkorban 40%-kal kevesebb eséllyel lesz bélrákos. A csoport vizsgálatából az is kiderült, hogy a gyermekkorban rendszeresen tejet fogyasztó, 55 évnél idősebb nők esetében 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő.
Ennek hátterében az áll, hogy a kalcium játssza a legnagyobb szerepet a rákos sejtek pusztításának segítésében. A tej és tejtermékek fogyasztásának köszönhetően a szervezetbe jutó elegendő mennyiségű kalcium jótékonyan hat a bélhámra, jelentősen le tudja lassítani a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, s ezzel csökkenti a betegség kialakulásának veszélyeit.
Emellett a tejben lévő természetes D-vitamin-tartalom tovább csökkentette a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.
A Harvard Közegészségügyi Egyetem (Harvard School of Public Health) bostoni Brigham and Woman's Hospitallal végzett nagyszabású, több mint félmillió beteg kórtörténetét elemző kutatása is hasonló eredményre jutott a témában. A vizsgálatok kiterjedtek a páciensek étrendjére is, és kiderült, hogy napi 1000 mg kalcium bevitele (megközelítőleg ennyi kalciumot tartalmaz háromnegyed liter tej) mind a nők, mind a férfiak esetében 15 százalékkal csökkenti a kolorektális rák (a vastagbél daganatai) kialakulásának kockázatát, és csökkenti a bélpolip kiújulását, mely később rákos elváltozássá válhat.
Az egyik kutató, Stephanie Smith-Warner, egyetemi adjunktus szerint azoknál az embereknél, akik naponta elfogyasztottak egy pohár tejet, 15%-kal kevesebb volt a daganatos megbetegedés kialakulása, mint azoknál, akik csak hetente fogyasztottak két pohár tejet.
Természetesen a tej önmagában nem jelent megoldást a rák ellen. A szakértők szerint egészséges életvitellel, mozgással és megfelelő táplálkozással – melynek szerves részét képezi a kalciumban dús, alacsony zsírtartalmú tej is –, nagymértékben redukálhatjuk a vastagbélrák kockázatát.
Érdemes tehát már gyermekkorban megkezdeni a védekezést, napi 1 pohár tej elfogyasztásával.