Kérlelhetetlenül is beköszöntött a tél. A hideg napokon pedig mi sem esik jobban az átfagyott kezeknek, a toroknak, az ízlelőbimbóknak, meg persze a léleknek, mint egy forró bögre, tele édes, krémes, fűszeres itallal.
Természetesen ilyenkor mindannyiunknak először a forralt bor jut eszünkbe. Mi azonban gondoltunk a gyerekekre és a gyermeki lelkületű felnőttekre is, amikor összegyűjtöttük a téli, tejalapú, forró italok receptjeit. Egyikben sincs alkohol, így bátran fogyaszthatók a fagyos januári hétköznapokon, és nemcsak otthon, hanem termoszban szállítva a munkahelyen, erdei kirándulásokon, korcsolyázáskor; reggel, délben és este egyaránt.
Ezek az italok nemcsak felmelegítenek, de fel is töltenek energiával, így mindenképpen ajánljuk őket egy hidegben rohangálós, hosszú nap után.
Karácsonyi tej
Hozzávalók:
1 l tej
2 cm fahéjrúd
1 szegfűszeg
néhány szem koriander
fél rúd vanília (kikaparva, maggal együtt) vagy vanília esszencia
méz
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverés után 5 percig kell főzni, majd tetszés szerinti mézmennyiséggel édesíteni. Tálald forrón, fogyaszd melegen! Ideális fűszeres italkülönlegesség, nemcsak karácsonykor.
Mandulás tej
Hozzávalók:
1 l tej
4 evőkanál őrölt mandula
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
Elkészítés: Először is fel kell forralni a tejet, majd hozzáadni a többi hozzávalót. Ezután még néhány percig főzd, majd a darabos részek leszűrése után forrón és nagy bögrében tálald!
Chilis-fahéjas kakaó
Hozzávalók:
1 l tej
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál nádcukor
chili
őrölt fahéj
Elkészítés: Kezdd el melegíteni a tejet! Közben egy bögrébe vegyél ki belőle egy keveset, folyamatos kóstolgatás közben add hozzá a kakaóport és a cukrot (a hozzávalókban megadott mennyiségek ízlés szerint módosíthatók), majd kevergesd feloldódásig! A közben felforrt tejet öntsd rá az előzőleg édesített kakaóra! Keverd simára, majd adj hozzá fahéjat és a chilit ízlés szerint!
Teás tej
Hozzávalók:
1/2 l tej
3 filter fekete vagy zöld tea
2 evőkanál nádcukor
fahéj
1 csipetnyi vanília
Elkészítés: Forrald fel a tejet, majd 5 percre tedd bele a teát! Ízesítsd a nádcukorral, a fahéjjal és a vaníliával!
Amerikai forró csoki
Hozzávalók:
8 dl tej
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál juharszörp
4 evőkanál zabpehely
1/2 dl tejszín
fahéj
1 evőkanál csokireszelék
Elkészítés: Forrald fel a tejet, és keverd bele a kakaót! Add hozzá a juharszirupot és a zabpelyhet! A tejszínt verd habbá! A forró csokit oszd négyfelé, halmozd a tetejükre a tejszínhabot, és szórd rájuk csokireszeléket!
Karamellás tej
Hozzávalók:
1/2 liter langyos tej
4-5 evőkanál nádcukor
egy kiskanál őrölt fahéj
Elkészítés: Tedd a cukrot egy edénybe, és folyamatosan kevergetve kezdd el melegíteni (először közepes lángon, és amikor elkezd olvadni, tekerd kisebbre)! Várd meg, míg a cukor teljesen felolvad, és utána barnulni kezd. Fontos, hogy hagyj elég időt karamellizálódni, de ne égjen le. Ezt követően öntsd fel a langyos tejjel, és add hozzá a fahéjat. Folyamatosan kevergesd, amíg a karamell feloldódik.