lagysajtok.jpgAz igazi sajtínyencek nem állnak meg a hagyományos sajtok megkóstolásánál, hanem törekszenek arra, hogy minél több különleges ízt tudjanak a nyelvükre venni. Ezért semmi pénzért nem hagynák ki a lágysajtok nyújtotta gasztronómiai örömöket. És ti hogy vagytok ezzel, felkészítettétek az ízlelőbimbóitokat?

A lágysajtok rengetegfélék lehetnek, de talán a két legismertebb alapfajtát érdemes közelebbről is megismernünk, hogy tudjuk, minek köszönhetik egyedi ízvilágukat.

A brie francia fehérpenészes lágysajt, a Párizshoz közeli Brie tájegységről kapta nevét. Tehéntejből készül, eredetileg több változatban. 45%-os zsírtartalmú, és általában 1-2 hónapig érlelik. Ez a sajtfajta az 1815-ös bécsi kongresszuson vált híressé, amikor is Talleyrand francia diplomata a sajtok királyának titulálta.

A camembert az azonos nevű normandiai faluról kapta a nevét, ezen felül pedig világhírű francia lágysajt. Zsírtartalma a brie-hez hasonlóan magas, 45-50%-os. Eredetileg nyers tehéntejből készült, és fadobozban hozták forgalomba, de mára már sokfelé utánozzák ipari méretekben, pasztőrözött tejből is. A sajtkorong külsejét fehér nemespenész borítja, ami nemcsak vizuális, hanem ízében gasztronómiai élményt is nyújt. A legenda szerint egy normandiai parasztasszony, Marie Harel 1791-ben alkotta meg egy pap tanácsai alapján, aki Brie vidékéről menekült a forradalom elől Normandiába.

De azt tudtátok-e, hogy vöröspenészes lágysajt is létezik? A színét az ún. rúzsflóra baktérium tenyészete adja, amely azért nő a sajt felületén, mert csak levegő mellett szaporodik. Enzimjei erőteljesen bontják a sajt fehérjéit, így az érlelt sajt felületén vörösesbarna nyálkás bevonatot képeznek. A rúzsflórával érlelt sajtoknak jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéja van. Köznyelven szólva büdösek. :)

Szerencsére más sajtokat az illatukért is szeretünk – nektek melyik ínycsiklandó Mizo sajt a kedvencetek?

Címkék: francia történet tej camembert brie vöröspenész lágysajt Mizo fehérpenész

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr474741048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.