7000eve_iszunk_tejet.jpgKinek és mikor jutott eszébe először, hogy megfejje a tehenét? Sajnos erre a kínzó kérdésre nem tudjuk a választ, viszont a nagy-britanniai Bristoli Egyetem kutatói már tudják, hol és mikor terjedt először széles körben a tejfogyasztás. Meg fogtok lepődni, nem éppen a mai nagy tejtermelő országok területéről indult ez a szokás…

Julie Dunne, a Bristoli Egyetem munkatársa egy nemzetközi kutatócsoporttal karöltve a mai Líbia területén fellelt, több ezer éves szaharai agyagedények – pontosabban a bennük található zsírmaradványok – vizsgálatával foglalkozott. Kutatásának eredményeiből arra a következtetésre jutott, hogy a Szahara vidékén élő, történelem előtti emberek már 7000 éve elkezdték háziasítani a juhokat, kecskéket és marhákat – nem csak húsuk, de értékes tejük miatt is.

A Szahara prehisztorikus lakói 81 agyagedényt hagytak hátra, melyek a 9. és a 3. évezred közötti időszakot felölelő tárgyi emlékekként kerültek elő. A kutatók izotópelemzés során rájöttek, hogy állati eredetű zsírok maradtak fenn a belsejükben, ebből kiderült számukra, hogy a tej már jóval a vélt időszak előtt jelentős szerepet játszott az emberek táplálkozásában. Ez azért is érdekes, mert a Közel-Kelet és Eurázsia területén élő népek újkőkori letelepedésében a mezőgazdaság fejlődése fontosabb tényező volt – ezután kezdett csak elterjedni körükben a modern értelemben vett állattartás.

Különböző sziklarajzok és metszetek is azt jelzik, hogy a prehisztorikus emberek komolyan megbecsülték tejelő állataikat: ezek a korai alkotások teheneket fejő „ősgazdákat” is ábrázolnak. A fennmaradt állattartással kapcsolatos művészet korát azonban egyelőre nem tudják meghatározni, így arról eddig keveset tudtunk, hogy mikor kezdtek őseink komolyabban is foglalkozni a tejtermeléssel.

A tej feldolgozása ugyanakkor nem maradhatott el már őseink életében sem. Már ők is tudták, és rendkívül fontos volt számukra, hogy nyersen ne fogyasszák a bársonyos finomságot. A szervezetükből ugyanis még hiányzott a laktáz enzim, amely elsősorban a tejcukor emésztésében segít – talán ez volt a legelső lépés az UHT tej megalkotásához vezető úton is.

Ha a történelem érdekességei mellett a tejgyártás modern történetére is kíváncsiak vagytok, látogassatok el YouTube-csatornánkra!

Címkék: történelem tej kőkorszak UHT Szahara tejgyártás

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr184674851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.