egy_pohar_tej_tiszta_fej.jpg Éreztétek már azt, hogy az agyatok, mint egy csomag kínai ceruzaelem, olyan hamar lemerül?
Jól jönne, ha vizsgaidőszakban, határidős munka közben, de akár a ház körül is picit több energiát tudnátok fektetni a szellemi tevékenységetekbe? Nem vagytok egyedül.
Az USA-ban, Maine egyetemén is gondoltak már erre a tudósok, ezért megkeresték a maguk agyműködést serkentő csodaszerét. Ne gondoljatok energiaitalra, különleges főzetre vagy egzotikus gyümölcsre! Mindezek helyett tejet isznak.

A kutatók szerint napi egy pohár tej elfogyasztása az agyműködést és a szellemi teljesítményt is felpörgeti. Az International Dairy Journal közölte a fenti vizsgálatot, melyben 900 férfit és nőt tanulmányoztak 8 különböző teszt alapján. Ezek a tesztek a memóriát, a szóbeli teljesítményt, illetve a látást és a térbeli képességeket tanulmányozták – miközben a tesztalanyok tejfogyasztási szokásait vizsgálták.

Az eredmények még a kutatókat is ledöbbentették: életkortól függetlenül azok érték el a legjobb eredményeket, akik legalább napi egy pohár tejet megittak. Ötödannyi (!) hibát vétettek a feladatokban, mint azok, akik nem fogyasztottak rendszeresen tejtermékeket. Azután is érvényesek maradtak ezek az eredmények, hogy a kutatók kiszűrték azokat a tényezőket, melyek befolyásolhatják az agyműködést (étrend, életmód, keringési rendellenességek stb.). Az összefüggések pontos feltérképezéséhez még további vizsgálatokat sürgetnek a kutatók, de úgy gondolják, a tej különböző összetevői közvetlenül fejthetik ki hatásukat az agyunkban.

Vajon véget érhet azoknak a kutatásoknak a sora, amelyek a tej újabb és újabb jótékony hatásait fedik fel előttünk? Napi egy pohár tej – akár kávé mellé, akár turmixént vagy gabonapehely mellé – nemcsak hogy finom, még az elménket is frissen tartja. És valljuk be, erre nem csak az unokának van szüksége a tanuláshoz, de legalább annyira nagyinak is a rejtvényfejtéshez…

Címkék: agy egészség tej tanulmány energia étrend agyműködés serkentés

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr524347301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.