TEJHATALOM KELETEN

 2011.10.14. 15:06 | Tejblog

A Tetra Pak globális felmérése szerint 2020-ra nem kevés fejtörést fog okozni a világ tejtermelőinek, ha mindenkit el akarnak látni tejtermékekkel. Ahogy elérjük ugyanis a bűvös dupla 20-ast, a mostani 270 milliárd liter tej helyett 350-et kell majd kisajtolniuk teheneikből.

Magyarországra nézve viszont nem ilyen derűlátóak az előrejelzések. Bár környezettudatosabb és igényesebb fogyasztók leszünk, a fogyasztás növekedését mégis főleg az ázsiai és csendes-óceáni piac éhsége okozza majd. A következő tíz évben távol-keleti barátaink 45%-kal több tejre fognak igényt tartani – ezt a hatalmas mennyiséget pedig többnyire a dinamikusan fejlődő új középosztály gurítja majd le a torkán. Körükben ugyanis hódít a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód. Így aztán a kínai és indiai utcákon grasszáló tejárusok és a szomszéd tehenész helyett egyre többen választják majd a biztonságos kartonos tejeket. Ezért fordulhat elő először a világtörténelem során, hogy csomagolt tejtermékből 2014-ben több fog fogyni, mint a kimért, kezeletlen fajtákból.

A keleti tejinvázióval szemben a Tetra Pak felmérése szerint Európa átlagos, évi 63 liter/fős fogyasztása megcsappan majd, nem követjük az ázsiaiak pozitív példáját. De megvan ennek is a jó oldala: a fejlett piacokon ugyanis népszerűbbek lesznek az olyan egyedi igényeket kielégítő tejtermékek, mint a bio-, vitaminokkal dúsított vagy laktózmentes tejváltozatok.

Címkék: európa fogyasztás felmérés ázsia tej távol kelet termékek tetra csomagolás tejtermelés pak csomagolt

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr273302971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.