TEJBEGRÍZ TIPPEK

 2011.10.14. 15:03 | Tejblog

Aki meglátja a tejbegríz papírfecnin is kényelmesen elférő receptjét, legtöbbször fölényesen kacag egyet. Érthető, hiszen a recept tényleg egyszerű. De ha valaki először csap kuktasapkát a fejébe, rá fog jönni, hogy nem kis bravúr csomómentesen megalkotni. Olyan állagúra, ahogy a nagyi csinálja, hogy még a fakanál is megálljon benne, hát…

De csigavér: a titkot nemcsak a nagymamák tudják! Összeszedtünk pár hasznos tanácsot, ha követitek őket, kezdő tejbedarálóból igazi grízguruvá válhattok. Mind íz-, mind állagügyileg.

Kezdjük az alaprecepttel:

Hozzávalók 2 tányérhoz: 1/2 liter tej, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzadara, egy bő teáskanál vaj.

Elkészítése: A cukrot és a darát összekeverjük, eközben a tejet feltesszük forrni. Egyenletesen hozzáadjuk a darát, a tejet pedig (szigorúan!) folyamatos kevergetés mellett melegítjük, amíg a gríz be nem sűrűsödik.

Tényleg nem bonyolult, már lehet is tálalni. Aki igazi fanatikus, szinte tejbegrízfüggő, annak viszont nem áll meg a kakaó+fahéj kombinációnál a világ. Ki hallott például a bundás tejbegrízről?

Ez a fogás akkor ideális, ha a tejbegríz jó sűrűre sikeredett, vagy másnapos, megdermedt tejbegrízünk van.  Így juthattok hozzá ehhez a mennyei mannához: a hideg tejbegrízt porcukorral hintett deszkán hüvelykujjnyi vastagra nyújtjuk. 5-6 cm-es kockákra vágjuk, lisztbe, tojásba forgatjuk. Ha vastagabb bundára vágytok, ezt a műveletet megismételhetitek. Forró olajban pillanatok alatt átsütjük, míg aranybarnára pirul. Fahéjas porcukorral tálaljuk.

A tejbegríz talán az egyik leghatalmasabb ma is élő hódító, még Törökországban is készítik, irmik helvasi néven. A titka pofonegyszerű, mégis mennyei az eredmény: 20 deka grízt 10 deka vajon pirítsunk aranybarnára. 2,5 dl tejet forraljunk össze ugyanennyi vízzel, 50 g cukorral, némi vaníliával.  Öntsük fel a pirított grízt, majd  pihentessük negyed órán át. Ha sikerül átvészelni ezt a kis időt, evés közben félő, hogy transzba esünk… :)

Aki nem bír várni rá, hogy a tejbegríz megdermedjen, vagy nem pepecselne a gríz pirításával, annak is van ajánlatunk. Még frissen tuningolja fel az elkészült  tejbegrízt fahéjas almával, meggyel-mákkal, vagy befőttekkel! Rosszul nem lehet dönteni, és ez talán az egyik legjobb dolog, ami a tejjel történhet!

Címkék: tej tippek édesség tejbegríz irmik helvasi

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr413302961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.