aludttej.jpgJól emlékszem, amikor apám a 80-as évek derekán a már éppen megsavanyodni készülő zacskós tejet bögrékbe öntötte, majd feltette a hűtő tetejére vagy a spájzba, és hagyta állni néhány napig. Majd előszeretettel fogyasztotta a megalvadt, kefirnek látszó, „romlott” tejet. Persze nem volt romlott, csak savanyú. Aludttej volt az.

Gyerekfejjel azt a tejet sem bírtam meginni, amin egy kicsi föle volt. Szinte éreztem, ahogy megakad a torkomon. Finnyás gyerek voltam, na. J Sosem értettem, hogy miért jó megenni azt a tejet, amin már nemcsak, hogy kevés föle úszkál, hanem maga a „föle” az, 100%, tömény föle. Soha nem is kóstoltam meg. Derekasan bevallom, azóta sem ettem aludttejet, viszont már eléggé felnőttnek érzem magam, hogy kipróbáljam. Ha már a kovászos uborkát, a májas hurkát és a csirkeszárnyat is megeszem, ideje lenne lerombolni egy újabb „én ezt meg nem eszem”-mítoszt. És mindenkit erre buzdítok.

Érdekes, hogy az aludttej Magyarországon leginkább a vidéki konyhára jellemző ételféleség, míg a skandinávoknál a szupermarketek polcain is kapni natúr és ízesített aludttejet is.

Nálunk egyelőre csak otthon kísérletezgethetünk vele. Tegyük is, mert, ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a savanyított tejtermékek nagyon jó hatással vannak egészségünkre.

Hogyan készítsük?

A tej altatására legideálisabb időszak a nyár, amikor szobahőmérsékleten (20-25°C) egy nap alatt megalszik a tej. Télen érdemes egy kanál tejfölt tenni a bögrébe, mert az elősegíti a folyamatot.

Öntsünk magas zsírtartalmú (min. 2,8%), kb. 40°C-ra melegített, friss tehéntejhez tejfölt (keverési arány: 2 dl tejhez egy mokkáskanál tejföl). A tökéletes elegyedés érdekében előbb a tejfölt tegyük a pohárba/bögrébe/kis tálba, keverjük simára, és utána adjuk hozzá kisebb adagokban a tejet.  Az így kapott elegyet fénytől védett helyen (pl. konyhaszekrényben) hagyjuk állni addig, amíg megalszik. Nem kell hozzányúlni, nem kell kevergetni. A tejben található tejsavbaktériumok teszik a dolgukat, megaltatják, azaz megsavanyítják a tejet. Fontos, hogy miután megalvadt a tej, tegyük hűtőbe. Ha tovább erjesztjük, akkor megbuggyan, a tetején kivált tejföl pedig megkeseredik.

Mitől alszik meg a tej?

Az alvadás során a tejben található mikroorganizmusok hatására a tejcukorból tejsav keletkezik, amely a tej kazeinfehérje-tartalmát kocsonyás alvadék formájában kicsapja.

Változatosan együk!

Mindig hűtőhidegen fogyasszuk! Friss kiflivel. Zöldhagymával. Retekkel. Fűszerpaprikával megszórt, vajas kenyérrel. Héjában sült krumplival. Ezek a legegyszerűbb „köretek”, amelyek teljes mértékben kihozzák az ízét. Az aludttej azonban nemcsak egy reggeli vagy vacsora fő fogása lehet, hanem alapanyagnak is kiváló, más ételek elkészítéséhez. Aludttejes prósza, pogácsa vagy gombóc… de habarásba is remek. Érdemes utánanézni a recepteknek, mert az aludttej egyedi ízt kölcsönöz a már jól ismert ételeknek is.

Az aludttej jótékony hatása

Aludttej fogyasztásával regenerálhatjuk a tápcsatorna természetes baktériumflóráját, hiszen a jó minőségű aludttej jótékony és egészséges (probiotikus) baktériumokat tartalmaz, melyek vitaminokat termelnek, és védik a szervezetet a kórokozó baktériumokkal szemben.

A népi hagyomány szerint lefekvés előtt párolt hagymával aludttejet enni gyógyszert jelent az álmatlanságra, idegesek számára pedig jó alvást eredményez.

Címkék: egészség hagyomány probiotikum aludttej friss tej

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr825643634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.