Történt már olyan veletek, hogy békésen üldögéltetek otthon – tegyük fel, egy pohár tejet iszogatva – és egyszer csak égető vágy tört rátok, hogy egy jófajta édességet is leküldjetek a tej után, de azonnal? Kár, hogy a cukrászda olyan messze van, a spájzban csak pár száradt kifli árválkodik, de mindegy is, mert időtök úgysem lenne bevásárolni… A hasonló „vészhelyzetek” kivédésére találták ki nagyanyáink a mákos guba néven futó, seperc alatt összeállítható csodát! Most betekinthettek a titkok kamrájába: megosztjuk veletek, mitől és hogyan lesz igazán ínycsiklandó ez a tejes nyalánkság.

Ha nem cseng ismerősen a mákos guba, mint desszertnév, esetleg gubóként vagy bobajkaként is találkozhattok vele régebbi szakácskönyvekben. Sőt: a magyar konyha lengyel barátai makówkiként, a németek pedig mohnpilen néven emlegetik. Ez a jellegzetes hazai édesség eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, de újévkor is sütötték, abban a hitben, hogy a lencséhez hasonlóan a sokszemű mák szerencsét és gazdagságot hoz majd a családnak.
 

A mákos gubát eredetileg kelt tésztából készítik, de a leegyszerűsített verziót hétköznapi péksüteményekből, kalácsból, vagy még inkább kifliből is elkészíthetitek. Az utóbbi akkor a legfinomabb, ha a kifli kicsit szikkadt, így jól meg tudja magát szívni a finom vaníliás tejjel. Tej és péksütemény pedig többnyire akad otthon… ;)

 

Íme, az egyik legegyszerűbb gubarecept:
 
Gyors mákos guba
 
Hozzávalók az öntethez:
 
5 dl Mizo tej
1 rúd vanília (helyette egy vaníliás cukor is megteszi)
8 dkg porcukor
8 dkg darált mák
4 dkg vaj
4 ek méz (lehetőleg akácméz)
1 citrom reszelt héja
1 csipet őrölt szegfűszeg
 
Hozzávalók a gubához:
 
pár szikkadt kifli vagy 1 db madárlátta kalács
 

Elkészítés

A sodóhoz öntsétek egy lábasba a tejet és a mézet, adjátok hozzá a vajat és a vaníliarúd kikapart belsejét. A finom, illatos, édes tejet öntsétek a gubákra, majd keverjétek össze finoman, hogy egyenletesen meg tudja magát szívni minden egyes tésztadarabka. :)

A guba alapjához elég, ha ízlés szerint falatokra tépkeditek a péksüteményeket, és felhalmozzátok a darabokat egy nagyobb, kivajazott, tűzálló tepsiben. Hintsétek rá a citromhéjjal, őrölt szegfűszeggel és porcukorral összekevert mákot. 15 percre tegyétek be 180 °C-on sülni a sütőbe, és már lehet is csemegézni!

Ha még ezt az élményt is szeretnétek tetézni, készíthettek tojáshabot a mákos guba mellé, ami kívül ropogós, belül pedig krémes. Mmm…! A gubakészítés valódi mesterei esküsznek a diós változatra, illetve a karácsonyi bejgliből készülő finomságra is. Ha maradt még otthon egy vég az ünnepi sütiből, próbáljátok ki ezt a változatot is, nem fogjátok megbánni! :)

Címkék: tej édesség mák gasztronómia mákos vanília desszert guba

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr13543277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.