Szenteste, ha összegyűlik a család, több problémával is szembesülhetünk a vacsoraasztalnál. Például hiányzik az adventi koszorú az ünnepi asztalról? Kibírjuk. Elfogyott az ünnepi szalvéta? Több is veszett Mohácsnál… Dülöngél a karácsonyfa? Sebaj, majd kitámasztjuk az ajándékokkal. Elfelejtettünk tejfölt venni a karácsonyi töltött káposztához? Magasságos ég, most mihez kezdjünk!?
Bizony, a szereteten kívül nem sok minden hiányozhat úgy az ünnepi asztalnál, mint a lágy, krémes tejföl. Ugyan nem hungarikum, mégis kevés olyan nemzet van, amelyik rajtunk, magyarokon kívül ismeri, és legalább ennyire szereti is a tejfölt. Szinte nincs is olyan magyaros ételünk, amihez nem állna jól, és ne kanalaznánk előszeretettel a fehér finomságot. A tejföl definíció szerint tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával készül, homogénezik és tejsavbaktérium-színtenyészettel kezelik, mire alvasztással létrejön. Lényegében egy savanyított tejszín, de annyira finom, hogy ezt a szürke információt rögtön el is felejtjük, ha egy kanállal ehetünk belőle.
A tejfölt a magyar konyhában pörköltek, pirospaprikával ízesítet ételek mellé, habaráshoz használjuk leggyakrabban, de a legtöbb édes tésztánk is vele készül. Levesekbe, mártásokhoz, akár főzelékekbe is kerülhet, szinte végtelen lehetőségek rejlenek benne. Hogy ezeket a lehetőségeket az ünnepekkor is ki tudjuk használni, érdemes megismerni a legfinomabb tejfölös karácsonyi recepteket. Ezekkel szeretnénk mindenkinek boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánni, biztosak vagyunk benne, hogy a finom tejfölös ételek mellé remek hangulat társul majd! :)
Nem maradhat ki a töltött káposzta.
Karácsonykor sláger a hal, készítsetek harcsapaprikást!
Igazi ünnepi ínyencség a harcsakockák halászlémártással…
Ha marad a karácsonyi káposztából, főzzetek újévkor korhelylevest!