FENÉKIG TEJFÖL!

 2011.12.30. 20:23 | Tejblog

 

Szenteste, ha összegyűlik a család, több problémával is szembesülhetünk a vacsoraasztalnál. Például hiányzik az adventi koszorú az ünnepi asztalról? Kibírjuk. Elfogyott az ünnepi szalvéta? Több is veszett Mohácsnál… Dülöngél a karácsonyfa? Sebaj, majd kitámasztjuk az ajándékokkal. Elfelejtettünk tejfölt venni a karácsonyi töltött káposztához? Magasságos ég, most mihez kezdjünk!?

Bizony, a szereteten kívül nem sok minden hiányozhat úgy az ünnepi asztalnál, mint a lágy, krémes tejföl. Ugyan nem hungarikum, mégis kevés olyan nemzet van, amelyik rajtunk, magyarokon kívül ismeri, és legalább ennyire szereti is a tejfölt.  Szinte nincs is olyan magyaros ételünk, amihez nem állna jól, és ne kanalaznánk előszeretettel a fehér finomságot. A tejföl definíció szerint tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával készül, homogénezik és tejsavbaktérium-színtenyészettel kezelik, mire alvasztással létrejön. Lényegében egy savanyított tejszín, de annyira finom, hogy ezt a szürke információt rögtön el is felejtjük, ha egy kanállal ehetünk belőle.

A tejfölt a magyar konyhában pörköltek, pirospaprikával ízesítet ételek mellé, habaráshoz használjuk leggyakrabban, de a legtöbb édes tésztánk is vele készül. Levesekbe, mártásokhoz, akár főzelékekbe is kerülhet, szinte végtelen lehetőségek rejlenek benne. Hogy ezeket a lehetőségeket az ünnepekkor is ki tudjuk használni, érdemes megismerni a legfinomabb tejfölös karácsonyi recepteket. Ezekkel szeretnénk mindenkinek boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánni, biztosak vagyunk benne, hogy a finom tejfölös ételek mellé remek hangulat társul majd! :)

Nem maradhat ki a töltött káposzta.

Karácsonykor sláger a hal, készítsetek harcsapaprikást!

Igazi ünnepi ínyencség a harcsakockák halászlémártással

Ha marad a karácsonyi káposztából, főzzetek újévkor korhelylevest!

 

Címkék: karácsony tej cream tejföl káposzta töltött sour harcsapaprikás szmetana

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr823507831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.