A NYERS IGAZSÁG

 2012.04.12. 09:29 | Tej-blog

nyers_igazsag_med.jpgA mai napig makacsul tartja magát az a közhiedelem, miszerint a tanyasi tej az egyik legegészségesebb ital, és bátran hörpinthet bárki a friss tehéntejből. Tápanyagaiban, értékes összetevőiben nem is különbözik a dobozostól a tőgyes tej, a nyers tejet mégsem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani – UHT hőkezelés nélkül kockáztatunk, nem is keveset. 

Jogos a félelem a nyers, kezeletlen tejtermékekkel kapcsolatban: egy amerikai tanulmány eredményei szerint 150 százalékkal valószínűbb, hogy élelmiszer-eredetű megbetegedést okoz a nyers tej, a pasztőrözött tejekhez képest. Kórházi ágynak is tizenháromszor több embert döntenek a nyers tejben megtalálható baktériumtörzsek.

A tejtermékekkel kapcsolatos kórházi esetek 60 százaléka a pasztőrözetlen tejek fogyasztása miatt következik be.  Barbara Mahon, az Amerikai Járványvédelmi és Megelőzési Központ emésztőszervi megbetegedésekkel foglalkozó osztályának igazgatóhelyettese szerint ez elképesztő adat, ugyanis az USA tejfogyasztásának mindössze 1%-át adja a nyers tej fogyasztása. 

A kutatás eredményei között szerepel, hogy azokon a településeken, ahol legálisan forgalmazták a nyers tejet, ott megkétszereződött a kezeletlen termékekhez köthető megbetegedések száma (az illegálisan árusító helységekhez képest). 

A kezeletlen tej elsősorban a fiatalokra veszélyes: a betegek 60%-a nem múlt el 20 éves. Szerencsére a dobozos UHT tejtől nem kell tartanunk, hiszen a hőkezeléses eljárás lényege pont az, hogy ezeket a veszélyes baktériumokat kiöljék a tejből. Ha mégis megkínálnának benneteket a szomszéd tanyáról egy kanna tejjel, inkább udvariasan utasítsátok vissza, vagy fogyasztás előtt hosszan forraljátok fel! 

Egészségetekre – a dobozból!

Címkék: betegség tej baktérium nyers hőkezelés UHT

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr544387428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.