dvitamin.jpgA 2010-es években kutatások igazolják világszerte, hogy a kalciumnak és a D-vitaminnak nélkülözhetetlen szerepe van egészségünk megőrzésében. A tudósok épp ezért a korábbiaktól eltérően jóval nagyobb mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelét javasolják. Mivel a tejben mindkettő van, ezért még inkább nélkülözhetetlen, mint eddig.

Miért fontos a szervezetbe juttatott D-vitamin mennyiségének növelése?

Számos kutatás vizsgálta már a D-vitamin élettani hatásait. Ezek kimutatták, hogy szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, valamint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az immunbetegségek kockázatának csökkentésében, továbbá az idegrendszer egészségének megőrzése szempontjából is fontos.

Emellett segíti a kalcium felszívódását, a vér normál kalciumszintjének fenntartását. Így járul hozzá, hogy a szervezetbe juttatott kalcium jobban kifejthesse hatását: a csontozat, a fogak állapotának és az egészséges izomfunkciók fenntartását.

Tej: kettő az egyben egészség!

Nem lenne tejblog a tejblog, ha a tejben nem lenne D-vitamin. J Igaz, hogy a tengeri halakban, a májban és a tojásban jóval több van belőle, a tejnek és a tejtermékeknek mégis van egy nagy előnye a többiekkel szemben: a D-vitamin mellett tartalmaz rengeteg kalciumot, így mindkét létfontosságú tápanyag mennyiségét képes növelni a szervezetben.

Mennyi D-vitamint kell fogyasztani az új ajánlás szerint?

A szakértők ma már egyetértenek abban, hogy a megszokott táplálkozással nem lehet bevinni a szükséges D-vitamin-mennyiséget. Tojásból például legalább 16-18-at kellene naponta megenni, viszont ez a koleszterin bevitel szempontjából nem előnyös. Az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei kimutatták, hogy a táplálékon keresztüli átlagos D-vitamin bevitel 2,2 mikrogramm, amely kevesebb, mint a fele az új ajánlásnak, amely 5 mikrogramm (az Egyesült Államokban ennek háromszorosát ajánlják!!!). Nyáron nincs probléma, mert a napsugárzás hatására elegendő D-vitamin keletkezik a bőrünkben, ősszel viszont, amikor kevesebbet süt a nap, pótolni kell a D-vitamint. Ezért fontos, hogy a tej ne hiányozzon az étrendünkből, még akkor se, ha a tejfogyasztás sosem fogja teljesen fedezni a D-vitamin szükségletünket. A hal például gazdagabb D-vitaminban…

Mennyi kalciumra van szükségünk?

A tej viszont kalciumban gazdagabb, a benne lévő D-vitamin pedig elég ahhoz, hogy megsokszorozza a szervezetbe juttatott kalcium jótékony hatását. A magyar ajánlás kalcium esetében is emelkedett a korábbiakhoz képest: felnőtteknél 800 milligrammra, várandós nőknél és gyerekeknél 1000 milligrammra naponta. A kamaszoknál a szervezet gyors fejlődése miatt, az időseknél a kalcium rosszabb felszívódása miatt ennél nagyobb mennyiség (kb. 1200 mg) bevitele szükséges.

Mennyi tejre/tejtermékre van szükségünk a minimális kalciumszükséglet fedezéséhez?*

Tejtermék/kalciumtartalom

Felnőtt (szükséglet:
min. 800 mg)

Gyerek (szükséglet:
min. 1000 mg)

Kamaszok, idősek (szükséglet:
min. 1200 mg)

1 dl Mizo 2,8% tej / 120 mg

2 bögre tej

2-3 nagy bögre tej

3 nagy bögre tej

100 g Mizo joghurt / 120 mg

5 doboz

6 doboz

7 doboz

100 g Mizo kefir / 120 mg

5 doboz

6 doboz

7 doboz

100 g Mizo túró / 100 mg

80 dkg

1 kg

1,2 kg

100 g Mizo tejföl /100 mg

5 doboz

6 doboz

7 doboz

10 dkg sajt / 575 mg

1 doboz
Mizo szeletelt sajt

1 doboz
Mizo szeletelt sajt

1,5 doboz
Mizo szeletelt sajt


*Adatok forrása:
http://www.bel1.semmelweis.hu/upload/seaok1bel/document/elelmiszerek_kalciumtartalma.htm

Természetesen egy gyereknek nem kell megenni napi 1 kg túrót. A táblázatban csak a szükséges napi mennyiségeket szoroztuk fel. Az ideális bevitelhez kombináljuk az összes Mizo terméket, és annyit együnk csak az egyes terméktípusokból, amennyi jól esik. :-)

Címkék: kutatás egészség kalcium D-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr136741261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.