REGGELIZNI KI FOG?

 2012.05.31. 08:30 | Tej-blog

reggelizni_ki_fog.jpgA reggeli a nap legfontosabb étkezése, ráadásul úgy kell elkölteni, akár a királyok – ez bizony kemény meló. A felfogást mégsem árt már gyerekkorban tudatosítani a skacok fejében. Egy vizsgálat szerint ugyanis a reggelit elhanyagoló kissrácok fogsora szuvasabb, mint azoké a gyerekeké, akik teli pocakkal mennek suliba-oviba. Ahol tejtermék is kerül a reggelizőasztalra, ott még bátrabban villantják húsztejfogas mosolyaikat a törpék. Nézzük, mire jutottak Amerikában!

William R. Aimutis táplálkozástudományi szakértő tanulmánya szerint azok a gyerekek, akik reggelente sajtot, tejet, joghurtot, esetleg kefirt fogyasztanak, sokkal szebb mosollyal büszkélkedhetnek, kevesebb foguk romlik el. Magyarországon ebből a szempontból nem túl rózsás a helyzet: tíz éves korkülönbséggel a fiatalkori fogszuvasodás aránya megkétszereződik.

A tanulmány szerint a fogakra a legnagyobb veszélyt a magas cukortartalmú üdítők jelentik – amellett, hogy hizlalnak, még a fogakat is tönkreteszik. Ez főképp az üdítők kémhatásának „köszönhető”: savas pH-t idéznek elő a szájban, és csökkentik a fogak ásványianyag-tartalmát is. A tej ezzel ellentétben megtartja a száj ideális pH-értékét. Ráadásul értékes ásványi anyagokat, D-vitamint és kalciumot is tartalmaz – ezek segítenek a fogzománc épségének megőrzésében. A különböző szénsavas italok ezzel szemben kivonják a fogakból ezeket az értékes tápanyagokat.

A tanulmány épít egy másik fontos kutatásra is, amely szerint a gyerekek főként a reggeli mellé fogyasztanak tejtermékeket. Ezzel magyarázható, hogy azok a kicsik, akik kihagyják a reggelit, a tejtermékeket is mellőzik a táplálkozásukból. Persze a napi legalább kétszeri fogmosás és a rendszeres fogorvosi vizsgálat is elengedhetetlen – azon túl, hogy egy-egy pohár tejjel öblítik le a reggeli szendvicset.

Ha nehéz a srácokat rábeszélni, hogy reggelizzenek, vagy nem épp sajtfanatikusok, ismertessétek meg őket a tejtermékekkel a www.mizoboci.hu játékain keresztül, vagy lepjétek meg őket egy-egy Mizo tejes finomsággal, túró rudival vagy joghurtitallal!

Címkék: reggeli táplálkozás egészség tej fog fogszuvasodás tejtermék

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr524543093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.