tejes-bogre-pavlov.jpgMár elöljáróban leszögezném, hogy nem tudományos megfigyelésekre alapozom, amikor azt mondom: kedvenc tejes bögrénknek már a látványa is serkentheti a tejfogyasztásunkat. Az állítás meredeknek tűnik, teljesen szubjektív, afféle hétköznapi pszichológia, amit azonban mégis szeretnék (ál)tudományosan is alátámasztani.

Pöttyös bögre. Mi jut erről elsőre eszedbe? Nekem a tej. Főleg a reggeli asztalnál. Persze ettől még nem fogok most azonnal meginni egy bögre FRISSÍTŐ, HIDEG, ZAMATOS tejet. Bár ahogy beszélek róla, máris összefut a nyál a számban. Ahogy Pavlov kutyáinak is a híres kísérletben, ugye.

Hogy miről is beszélek? Az orosz fiziológus, pszichológus és belgyógyász, Ivan Petrovics Pavlov a XX. század első felében végzett kísérletének véletlen folyománya volt, hogy felfedezte a feltételes reflex tanulási jelenségét. Pavlov elsősorban a kutyák emésztőrendszerének működésére volt kíváncsi, de a kísérletek során egy ettől független, sokkal fontosabb felfedezést tett, ami a puszta véletlen műve volt. Észrevette, hogy a kutyák elkezdenek nyáladzani a táplálék látványára, mi több, egy idő után egy, az ételtől teljesen független ingerre, az etetést jelző csengetésre is. Magyarán, mikor a kutya sokat tapasztalta, hogy a csengetés után mindig táplálék jön, akkor csupán a csengetés hangjára beindult a nyálképződésük. Így került leírásra a feltételes reflex, vagyis a tapasztalat útján kialakuló, automatikus válaszreakció egy adott külső ingerre.

Hogy mi köze ennek a tejes bögréhez? Csak annyi, hogy ha egy tradicionális piros/kék pöttyös bögrét látunk, akkor automatikusan az jut eszünkbe, hogy tej kellene bele. Ebben az esetben a bögre az inger, a tejivás pedig a feltételes válaszreakció.

Sőt, az inger kiterjeszthető további bögrékre is. Azokra a darabokra például, amelyek valamilyen oknál fogva kötődnek hozzánk, mondjuk gyerekkorunk óta abból isszuk a tejet. A mi konyhánkban kettő ilyen is van: az 1986-os mexikói focivébé logójával ellátott, cirka 30 éves, fül nélküli bögrék. Ha kitesszük őket az asztalra, akkor biztosan előkerül a tej is a hűtőből.

Sőt, nemcsak bögrék, de bizonyos ételfajták is kiválthatják a tejivás feltételes reflexét. Én például főtt virslihez csakis hideg tejet iszom.

Sőt, egyéb ételek további tejtermékek fogyasztására is ingerelhetnek. Vajas kalácshoz kakaó dukál. Téliszalámis kenyérhez sajt. Palacsintához túró. Bableveshez, töltött káposztához tejföl.

Folytathatnánk a sort, de tudom, hogy mindenkinek mástól jön meg a tejtermék-fogyasztási ingere. Egy biztos, hogy a jelenség létezik. És most már tudjuk, hogy nem tehetünk ellene semmit, a válaszreakció azonnal beindul. Irány a hűtő!

Címkék: bögre pszichológia inger reflex tejfogyasztás Pavlov

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr585119143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.