MARHA CUKI TÖRPE MARHA

 2014.08.27. 08:50 | Tej-blog

A tehenek már önmagukban aranyosak. Hatalmas gombszemükkel csak néznek jámboran, és óriásnyelvükkel baráti nyelvcsapásokban részesítenek bennünket, ha közelebb megyünk hozzájuk. Ezt a cukifaktort azonban képesek tovább fokozni azok a miniatűr fajták, amelyek felnőttkorukban sem nőnek meg 120 centinél magasabbra.

minitehenek_01.jpg

Jelenleg 26 fajtája létezik a mini teheneknek, amelyek egyre népszerűbbnek számítanak világszerte. Kisebb területen elférnek, kevesebb alapterületű legelőigényük van, kevesebbet esznek, egyszóval sokkal könnyebb a tartásuk, sőt biztonságosabb is, köszönhetően kis méretüknek és az átlagnál jámborabb természetüknek. Legtöbb fajtájuk tovább él (15-22 évig), mint a nagy testű szarvasmarhák, és tovább is képesek utódokat nemzeni. Ezeknek a kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően ideális haszonállataik ők a kisebb tanyáknak, hobbi farmoknak. Sőt, látványosságnak sem utolsók. Jó néhány farm azért tartja őket, hogy odavonzzák velük a kisgyerekes családokat, tehénsimogatókat kialakítva az istállók környékén. Reszkessetek pónilovak, mert cukiságban nem vagytok verhetetlenek! J

Ezek a mini tehenek tényleg nem nőnek nagyra. Általában fele- vagy harmadakkorák, mint normál méretű társaik. Legtöbbjük nagyon ellenálló fajta, köszönhetően annak, hogy nincsenek túltenyésztve, nem kell akkora súlyt cipelniük, és szinte mindegyikük rendelkezik egy kelta őssel, vagyis az ír, illetve skót fennsíkok zord vidékeiről származnak.

MINI SCOTTISH HIGHLAND

Közülük is az egyik legszívósabb, és egyben a legcukibb is, a skót felföldi marha (Bos Taurus). A felföldi marha Skócia Sarkkörhöz közeli részein él, ahol már hozzászokott és el tudja viselni a nem éppen hétköznapi körülményekhez. A hideget segít túlélni hosszú szőrű bundája is, amely egyebek mellett ellenállhatatlanul simogatnivaló mesefigurává is teszi, és emiatt viszik kiállításokra is, ahonnan számtalan nagydíjat elhozott már. Nem csodálkozunk! Nagy testű testvére is van, amely nem sokkal kevésbé ééédes.

minitehenek_02.jpg

MINI LOWLINE ANGUS

Ezt a mindössze 1 méter magas, fekete marhát az 1970-es években tenyésztették ki, „törpítő” gén felhasználása nélkül. Az amerikai mintafarmok egyik kedvelt háziállata, ugyanis a gyerekek is teljes biztonságban vannak mellettük. És persze cukik nagyon, a fekete fajtából.

minitehenek_03.jpg

(americanalps.wordpress.com)

(thefarmandfiddle.blogspot.hu)

MINI HEREFORD

Ő a törpe kivitelű Hereford szarvasmarha, amely az anglia Herefordshire-ből származik. Ő az egyik legnépszerűbb húsmarha, vagyis főleg a húsa miatt tartják. A mini fajta kitenyésztése során mindig a csorda legkisebb állatait pároztatták, így lett egyre kisebb és kisebb az eredeti Hereford. A miniatürizálással nem tűnt el a fajtára jellemző göndörség, viszont azzal párhuzamosan megnőtt a rajongóiból kiváltott ellágyuló sóhajok száma.

minitehenek_04.jpg

(middlegroundminiatureherefords.blogspot.hu)

MINI JERSEY

Ezek a tehenek is méretükhöz képest jó tejelők, naponta kétszer is meg kell fejni őket. Tejük zsírtartalma magas. Természetük kiváló, és nagyon alkalmazkodóak, jól bírják a forró klímát is.

minitehenek_05.jpg

(miniaturejerseysforyou.com)

MINI BELTED GALLOWAY

Ez az egyik legősibb szarvtalan marhafajta, amely szintén Skóciából származik. Jellegzetessége a hasa közepén húzódó fehér sáv, amely az egyetlen fehér felülete az állatnak. Barna és fekete alapszínben fordul elő. Lehetetlen eldönteni, melyik aranyosabb.

minitehenek_06.jpg

(whiskeycreekminiatures.com)

És végül egy texasi szarvas cukiság, a MINI TEXAS LONGHORN

minitehenek_07.jpg

Forrás: bigpictureagriculture.com

Címkék: cuki longhorn jersey hereford highland angus minitehenek szarvasmarhafélék szőrös marha galloway

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr146617769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.