menza_cikk.jpgSzeptembertől a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és a kórházakban egészségesebb lesz a menza! A közétkeztetés fejlesztésének jegyében idén ősztől több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, és ami számunkra a legfontosabb, több tejterméket kapnak a gyerekek és a betegek.

Sótartó, szénsavas üdítő gyerek kezébe nem való” (origo.hu, 2014. 05. 03.)

„Ünnepeljük meg együtt, hogy a kormány betiltotta a só és cukortartókat a menzák asztalain” (444.hu, 2014. 05. 03.)

Az új közétkeztetési rendelet kapcsán megjelent cikkek főcímei leginkább arra fókuszáltak, hogy szeptembertől az iskolai menzák asztalairól el kell tüntetni a só- és cukortartókat, arról kevesebb szó esett, hogy az egészséges étkeztetés érdekében a tejnek mindenképpen szerepelnie kell a gyerekek és a kórházakban gyógyulók étrendjében.

Pedig így van, és ez nagyon fontos. Főleg a gyerekek esetében, akik számára a tejben található kalcium és az annak beépülését segítő D-vitamin (ami szintén megtalálható a tejben) nélkülözhetetlenek csontjaik egészséges fejlődéséhez.

A szervezet kalciumszükségletének háromnegyed részét biztosítja a tej és a tejtermékek. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) hivatalos ajánlása szerint tejből és tejtermékekből mindennap 3-4 egységet kellene fogyasztani. Egy egységnek minősül 2 dl tej vagy tejes ital; 1 joghurt; 1 kefir; 5 dkg félzsíros túró; 3 dkg sajt, illetve 2 db kockasajt. Az óvodai közétkeztetésről tavaly készített felmérés viszont kimutatta, hogy tejet és tejterméket még egy 2009-es ÁNTSZ vizsgálathoz képest is kevesebbet kaptak a gyerekek: alig haladta meg a korosztályos élettani szükséglet felét.

Ezen változtat most az új rendelet, amely az egész napos étkeztetés esetén egy ember számára legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket ír elő, amely fedezi a napi kalciumszükséglet 60-70 százalékát. A napi háromszori étkezésben pedig legalább 3 deciliter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék az előírás.

Az új, egészségesebb közétkeztetés révén így remélhetőleg azok a gyerekek is hozzájutnak az kiegyensúlyozott fejlődésükhöz szükséges tejhez és egyéb tejtermékekhez, akik otthon nem jutnak hozzá elegendő mennyiséghez.

Forrás: origo.hu

Címkék: kalcium menza közétkeztetés Magyarország : egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr106309415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.