szelektiv.jpgÖrök dilemma: a kiürült tejesdobozt a műanyag vagy a papír szelektív gyűjtőbe kell dobni? A sárgába vagy a kékbe? Kívülről papír, belül leginkább műanyagnak tűnik, de akkor most milyen típusú szemétnek minősül?

Mi általában a papírgyűjtőbe dobjuk, viszont nemrégiben vidéken jártam, ahol automatikusan a kékbe dobtam volna, és csak később tűnt fel, hogy Borsodban egészen máshogy mennek a dolgok. Itt a konténeren kifejezetten felhívták a figyelmemet, hogy ne a papír-, hanem a műanyaggyűjtőbe szelektáljam a tejes-, gyümölcsitalos dobozokat. Most hogy is van ez? A tejesdoboz papírnak vagy műanyagnak minősül?

A válasz egyszerű, mindkettő, sőt még fém is van benne. A többrétegű italos-kartondoboz úgynevezett társított csomagolóanyag, hiszen háromféle anyagtípusból készül. Alkotóelemei: legalább 75%-ban papír, 25% műanyag (polietilén) és 5% alumíniumfólia.

Minek kell bele ennyiféle anyag?

A papír tartást és a merevséget biztosítja. A polietilén rétegek a bele töltött folyadékot tartja meg, és védi azt a mikroorganizmusok ellen. Az alumínium a levegő, a fény és a külső ízek megóvására van. Ezek a rétegek mind kellenek ahhoz, hogy az tej ne romoljon meg, tartósan tárolható, szállítható legyen.

Eltérő gyűjtési szokások!

 E sokféle anyag a szelektív hulladékgyűjtésben szükségszerűen okozhat eltérő szokásokat. Míg Budapesten egyértelműen a papír konténerbe kell gyűjteni. Addig egyes vidéki nagyvárosokban a műanyag gyűjtésére alkalmas konténerbe kell rakni. Erről a gyűjtőkonténeren vagy a helyi gyűjtést végző szervezet tájékoztatót szokott adni.

Újrahasznosítás

A tejesdobozok különböző rétegeit aztán az újrahasznosítás során szétszedik, és tisztán papír, műanyag és fém alapanyagú termékeket gyártanak belőlük.

A feldolgozás szempontjából tehát mindegy lenne, hova dobjuk, a gyűjtésnél azonban nem árt odafigyelni a szelektív kukák, konténerek felirataira, hogy a tejivással ne szennyezzük feleslegesen a környezetet.

hasznositas.jpg

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás tejesdoboz szelektív hulladékgyűjtés

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr475558264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.