Nem bizony, hanem mennyei tejespite. A franciák nagy klasszikusának, a gyümölcsökben gazdag tejsodószerű sült pitének szinte bármilyen idénygyümölcs lehet az alapja: cseresznye, meggy, körte, őszibarack, szeder, áfonya, de akár aszalt fügében vagy banánban is gondolkodhatunk. Egy összetevő azonban fix: a tej.
 
A clafoutisban az a nagyszerű, hogy szinte elronthatatlan és gyorsan összedobható, úgyhogy bátran ajánljuk kezdő háziasszonyoknak is.

Szilvás clafoutis

Szilvás clafoutis

Hozzávalók:
12,5 dkg rétesliszt
3 tojás
csipet só
5 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dl 3,5%-os tej
1 dl 30 %-os habtejszín
50 dkg szilva 

Elkészítés: kevés vajjal kikenjük a 26 cm átmérőjű kerek piteformát, majd alaposan megrakjuk az alját kimagozott szilvával. A lisztet egy tálban elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejet. A fehérjéket kézi habverővel lágyan felverjük, és hozzáadjuk a tésztához. A tésztát ráöntjük a gyümölcsökre, majd az előmelegített, 185 fokos sütőbe tesszük.

És a végére pár praktika:

  • A szokásos édes tésztáknál használatos fűszerek (szegfűszeg, fahéj) mellett tehetünk bele kevés likőrt, kakaóport, esetleg gyümölcslevet.
  • A tésztával már leöntött gyümölcsök tetejére szórhatunk kevés durvára tört diót, mogyorót vagy kevés pisztáciát. 
  • A kész sütemény önmagában – egy kevés porcukorral meghintve – is nagyon finom, de igazi nyári süteményként jól harmonizál egy kis fagylalttal. 
     

Jó étvágyat! :)

Címkék: tej pite sütemény vaj clafoutis tejsodó

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr234789966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.