Szilvás clafoutis
Hozzávalók:
12,5 dkg rétesliszt
3 tojás
csipet só
5 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dl 3,5%-os tej
1 dl 30 %-os habtejszín
50 dkg szilva
Elkészítés: kevés vajjal kikenjük a 26 cm átmérőjű kerek piteformát, majd alaposan megrakjuk az alját kimagozott szilvával. A lisztet egy tálban elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejet. A fehérjéket kézi habverővel lágyan felverjük, és hozzáadjuk a tésztához. A tésztát ráöntjük a gyümölcsökre, majd az előmelegített, 185 fokos sütőbe tesszük.
És a végére pár praktika:
- A szokásos édes tésztáknál használatos fűszerek (szegfűszeg, fahéj) mellett tehetünk bele kevés likőrt, kakaóport, esetleg gyümölcslevet.
- A tésztával már leöntött gyümölcsök tetejére szórhatunk kevés durvára tört diót, mogyorót vagy kevés pisztáciát.
- A kész sütemény önmagában – egy kevés porcukorral meghintve – is nagyon finom, de igazi nyári süteményként jól harmonizál egy kis fagylalttal.
Jó étvágyat! :)